Vanaf 21 september 2024 moeten Belgische webshops die producten aan consumenten verkopen ten minste twee verschillende verzendmethoden aanbieden. Dit kunnen verschillende opties zijn zoals thuisbezorging, afhalen in een winkel of pakketpunten. De wet streeft ernaar de keuzemogelijkheden voor consumenten te vergroten, maar ook om duurzaamheid te bevorderen. Daarom wordt webshops aangemoedigd om ten minste één van de aangeboden verzendopties milieuvriendelijk te maken, zoals levering via pakketkluizen of ophaalpunten (EY Law Belgium)(Titeca).
Het niet naleven van deze nieuwe verplichting kan serieuze gevolgen hebben. Als een webshop niet minstens twee verzendmethoden aanbiedt, is de consument niet gebonden aan het online afgesloten contract. Dit kan leiden tot geannuleerde bestellingen, wat uiteraard negatieve gevolgen kan hebben voor de verkoop en reputatie van je webshop (nShift).
Er zijn enkele uitzonderingen op deze verplichting. Niet alle webshops hoeven onmiddellijk twee verzendmethoden aan te bieden. De uitzonderingen zijn van toepassing in de volgende gevallen:
Dit betekent dat nieuwe of kleine webshops meer tijd krijgen om aan deze wet te voldoen, en dat bepaalde productcategorieën een uitzondering vormen.
Deze nieuwe regelgeving maakt deel uit van een bredere inspanning om de CO2-uitstoot van e-commerce te verlagen en de consument meer keuzevrijheid te geven. Door bijvoorbeeld afhaalpunten of pakketkluizen als optie aan te bieden, kan de impact van transport worden verminderd. Dit past in de bredere strategie van België om duurzaamheid in het bedrijfsleven te bevorderen en maakt online winkelen aantrekkelijker voor consumenten die milieubewuste keuzes willen maken (nShift).
Daarnaast maakt de wetgeving het voor consumenten makkelijker om een verzendoptie te kiezen die het beste bij hun situatie past, wat kan leiden tot een verbeterde klanttevredenheid en loyaliteit.
Naast de nieuwe regels over verzendmethoden zijn er nog andere belangrijke wijzigingen in de Belgische wetgeving voor webshops. Een van deze wijzigingen is het verbod op valse reviews. Webshops moeten nu kunnen aantonen dat de beoordelingen op hun platform afkomstig zijn van echte klanten. Dit is een belangrijke stap om misleiding te voorkomen en de transparantie voor consumenten te vergroten (Titeca).
Ook zijn er striktere garantievoorwaarden ingevoerd. Voorheen gold een garantietermijn van twee jaar waarbij de consument in de eerste zes maanden gemakkelijk aanspraak kon maken op reparatie of vervanging. Deze termijn is nu uitgebreid naar twee jaar, waarbij de bewijslast gedurende de hele periode bij de verkoper ligt. Dit betekent dat bedrijven vaker verplicht zullen zijn om defecte producten te repareren of te vervangen (Titeca).
Het is belangrijk dat je als webshop-eigenaar proactief inspeelt op deze veranderingen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je aan de nieuwe regelgeving voldoet:
De nieuwe wetgeving rondom verzendmethoden en consumentenbescherming in België is een belangrijke stap in de richting van meer transparantie en duurzaamheid in de e-commerce sector. Hoewel deze veranderingen een aanpassing vereisen van veel webshops, bieden ze ook kansen om je klanttevredenheid te verbeteren en een duurzamer bedrijfsmodel te omarmen. Zorg ervoor dat je tijdig actie onderneemt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer de wetgeving in september 2024 van kracht wordt.
Blijf op de hoogte van verdere ontwikkelingen in de regelgeving en zorg dat jouw webshop voldoet aan alle eisen om boetes en andere nadelige gevolgen te voorkomen.
De valkuilen voor startende ondernemingen met hun website
VorigeDe kracht van kleur: Hoe de juiste kleurencombinaties je website kunnen maken of breken
VolgendeMet Surf King wil Cedric een familie creëren waar iedereen zich thuisvoelt: een team barstend van expertise dat samen vol passie naar één doel toewerkt, samen met klanten die voelen dat ze op hen kunnen rekenen. Cedric is ons commercieel aanspreekpunt alsook onze creatief-energiek website-bouwer.
Lees meer van Cedric
Geldenaaksebaan 230
3000 Leuven
Lees hoe wij cookies gebruiken in ons privacybeleid. Lees ons privacy beleid.